بررسی خواص درمانی و طرز استفاده مارچوبه

در این مقاله به بررسی این موضوعات می‌پردازیم: مارچوبه چیست و طرز پختن مارچوبه چگونه است. معرفی خواص آن و  طرز استفاده از مارچوبه برای لاغری را بررسی خواهیم کرد.

مارچوبه چیست؟ مارچوبه یا ‏Asparagus، از خانواده‌­ی سوسنی‌­ها است و در رنگ­های سبز، سفید و بنفش وجود دارد. ‏ مارچوبه،‌ منبعی غنی از ویتامین‌ها، مواد معدنی و پروتئین‌های ضروری است. همچنین حاوی ویتامین‌های ‌A ،B1،B2 ،B3 ،B5 ،B6، ویتامین C ،E، آهن، کلسیم، فسفر، منیزیم، منگنز، روی، سلنیم، پتاسیم است.

مارچوبه چیست؟

برخی از خواص مارچوبه عبارتند از:

1- سلامت قلب

مارچوبه دارای ویتامین K است که به جلوگیری از لخته شدن خون کمک می­‌کند. میزان بالای ویتامین‌­های گروه سبزیجات به تنظیم اسیدآمینه هموسیستئین کمک می‌­کند، که مقدار زیادی از آن می‌­تواند باعث بروز بیماری­‌های قلبی شود. این گیاه دارای بیش از ۱ گرم فیبر محلول است که خطر بیماری قلبی را کاهش می‌دهد و اسیدآمینه آسپاراژین به دفع نمک اضافی بدن کمک می­‌کند. همچنین، مارچوبه دارای اثرات ضدالتهابی و مقادیر زیادی آنتی‌اکسیدان است که هر دو می‌توانند به کاهش خطر ابتلا به بیماری­‌های قلبی کمک کنند.

مارچوبه حاوی فلاونوئیدهای کوئرستین، ایزورهمنتین و کامفرول است. این مواد تاثیراتی روی کاهش فشارخون، خواص ضدالتهابی و ضدسرطانی دارند. تحقیقات نشان داده که افزایش مصرف آنتوسیانین باعث کاهش فشارخون و خطر حملات قلبی و بیماری­‌های قلبی می‌­شود. بنابراین، یکی از خواص مارچوبه، پیشگیری از بروز بیماری قلبی عروقی است.

بهترین داروی گیاهی برای بیماری قلبی چیست؟

2- حفظ سطح کلسترول خون

بررسی‌های صورت گرفته حاکی از این است که مارچوبه به علت دارا بودن آنتی‌اکسیدان از تنشی اکسایشی و اختلال‌های دیگر مانند هیپرلیپیدمی یا هیپرکلسترولمی جلوگیری می­‌کند. افزایش چربی و کلسترول خون از علائم این اختلالات است. این اختلال‌ها، فرد را در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی قرار می‌دهد.

3- بهبود سلامت گوارش

مصرف فیبر برای سلامت دستگاه گوارش ضروری است. مصرف نصف فنجان مارچوبه، حاوی ۱/۸ گرم فیبر است و ۷ درصد از فیبر مورد نیاز بدن را به‌صورت روزانه تامین می­‌کند. سبزیجات به سلامتی کلی دستگاه گوارش کمک می‌­کنند. مارچوبه سرشار از فیبر و آب است. فیبر و آب به جلوگیری از یبوست و حفظ دستگاه گوارش سالم کمک می­‌کنند‎.‎ یکی از خواص آن، برطرف کردن نفخ شکم، کاهش گاز معده می‌­باشد.

معرفی خواص چای بابونه، چای بابونه چگونه به دستگاه گوارش کمک می‌کند؟

4- کمک به بارداری

مارچوبه منبع عالی فولات یا ویتامین B9 است. فولات یک ماده مغذی ضروری است که به تشکیل گلبول­‌های قرمز خون و تولید DNA برای رشد و نمو سالم کمک می­‌کند. مخصوصاً در مراحل اولیه بارداری اطمینان از رشد سالم کودک بسیار مهم است. دریافت فولات کافی از منابعی مانند مارچوبه، سبزیجات برگ سبز و میوه می‌تواند باعث حفاظت جنین از مشکلاتی مانند نقص لوله‌­ی عصبی می‌­شود. نقص لوله عصبی می­‌تواند باعث بروز طیف وسیعی از عوارض از مشکلات یادگیری گرفته تا عدم کنترل روده و مثانه و معلولیت­‌های جسمی‌ شود. در حقیقت، مصرف کافی فولات در دوران قبل از بارداری و اوایل بارداری بسیار حیاتی است به‌طوری که مصرف مکمل‌های حاوی فولات نیز توصیه می­‌شوند.

5- تنظیم قند خون و جلوگیری از دیابت

یکی از خواص مارچوبه تنظیم قندخون است. مارچوبه حاوی ویتامین‎ B6 ‎است که ممکن است بر سطح قند ‏خون تأثیر بگذارد. به افرادی که قندخون پایین دارند، توصیه می‌­شود در مصرف آن احتیاط کنند.‏‎ بیماری­‌های قلبی مانند دیابت نوع ۲ با التهاب بیش از حد و استرس اکسیداتیو افزایش پیدا می­‌کنند. بنابراین، ‏خاصیت ضدالتهابی مارچوبه و مقادیر بالای آنتی‌اکسیدان، برای پیشگیری از بروز دیابت مفید است. تحقیقات ‏صورت گرفته حاکی از این است که توانایی این گیاه در بهبود ترشح انسولین و بهبود عملکرد سلول‌های بتا نیز به ‏کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ کمک می‌­کند‎.‎‏ سلول‌های بتا سلول‌های منحصربه‌فردی در پانکراس هستند که ‏انسولین را تولید، ذخیره و آزاد می­‌کنند. بنابراین، یکی از خواص مارچوبه، تنظیم قند خون و پیشگیری از بروز ‏بیماری دیابت است.‏

ریحان برای دیابت خوب است؟ معرفی خواص و ویژگی‌های این گیاه برای دیابت

یکی از خواص مارچوبه تنظیم قندخون است

6- کاهش فشارخون

یک عامل اصلی خطر ابتلا به بیماری­‌های قلبی و سکته مغزی، کاهش فشارخون است. تحقیقات نشان می‌دهد که افزایش مصرف پتاسیم، راهی مؤثر برای کاهش فشارخون بالا است. پتاسیم با بهبود رگ‌های عروقی و جذب نمک اضافه موجود در ادرار، فشارخون را کاهش می‌دهد.

چگونه می‌توان بدون جراحی رگ‌های مسدود شده را پاک کرد؟ با خواص تره تیزک یا شاهی آشنا شوید

7- کاهش وزن

تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف غذاهای کم‌کالری و غنی از آب باعث کاهش وزن می‌­شود. مارچوبه نه‌تنها چربی و کالری کمی دارد، بلکه حاوی مقدار زیادی فیبر محلول و نامحلول است، اگر می‌­خواهید وزنتان را کاهش دهید، این گیاه گزینه‌­ی خوبی است. به این علت که بدن شما فیبر را به‌آرامی هضم می‌­کند، باعث می‌شود که بین وعده­‌های غذایی احساس سیری کنید.

معرفی انواع گیاهان برای لاغری و داشتن بدنی زیبا

طرز استفاده از مارچوبه برای لاغری

مارچوبه را می‌توانید هم در سالاد و هم در کنار غذهای هود مصرف کنید. همچنین مصرف مارچوبه همره با تخم مرغ آیپز، به دلیل داشتن فیبر بالا سبب سیری و کاهش میل به خوردن شده و برای کاهش وزن و لاغری بسیار مفید است.

مارچوبه را می‌توان به صورت پخته، کنسروی مصرف کرد که در ادامه طرز پختن مارچوبه را به شما خواهیم گفت.

طرز پختن مارچوبه

مارچوبه‌ها را درون ظرفی از آب جوش قرار دهید و مدت 3 تا 5 دقیقه با شعله کم به آن اجازه دهید تا پخته شود.

مارچوبه را می‌توان روی اجاق گاز یا  داخل فر درست کرد. مارچوبه خام کمی سفت و شیرین طعم است در حالی که با پختن آن و اضافه کردن کمی روغن زیتون و نمک و قلقل می‌توان طعم خوبی به آن داد.

8- جلوگیری از عفونت ادراری

مارچوبه حاوی مقادیر زیادی اسیدآمینه آسپاراژین است و به عنوان یک ادرار آور طبیعی عمل می‌کند. مصرف این گیاه می‌­تواند به دفع مایعات و نمک اضافی از بدن کمک کند، که باعث جلوگیری از عفونت ادراری می‌­شود. همچنین باعث می‌شود که ادرار بوی تند و خاصی داشته باشد که این طبیعی است. به این علت است که مارچوبه به اجزای سازند‌ه‌اش، مانند آمونیاک و سولفور تبدیل می‌شود. این ترکیبات شیمیایی به سم زدایی بدن کمک می­‌کنند.

9- درمان روماتیسم مفصلی

روماتیسم مفصلی باعث بروز التهاب در مفاصل می‌­شود. مارچوبه به علت اینکه غنی از فولات است خاصیت ضدالتهابی دارد و منجر به کاهش درد می‌­شود.

10- مراقبت از چشم‎

مارچوبه، منبع خوبی از ویتامین‎ A ‎است؛ این ویتامین برای سلامت چشم لازم است. به علت اینکه ‏مارچوبه حاوی آنتی ‏اکسیدان است، از شبکیه در مقابل رادیکال‌های بدون اکسیژن محافظت می‌کند. ‏وجود آمینواسید گلوتاتیون هم باعث بروز کمتر مشکل‏ آب‌ مروارید‎ ‎و شب کوری‎ ‎می‌­شود.‏ یکی از خواص مارچوبه، مراقبت از بروز مشکلات چشم است.

مارچوبه، منبع خوبی از ویتامین‎ A ‎است؛ این ویتامین برای سلامت چشم لازم است

11- تقویت روحیه

مارچوبه پر از فولات است، ویتامینی که می­‌تواند روحیه‌­ی شما را بالا ببرد. فولات و ویتامین B12 برای افرادی که دچار افسردگی هستند نیز مفید است. مارچوبه حاوی مقادیر بالای تریپتوفان، آمینو اسیدی است که با بهبود روحیه ارتباط دارد.

12- پیشگیری از سرطان

مقادیر بالای رادیکال­‌های آزاد در بدن می­‌تواند باعث آسیب به سلول‌های بدن و در نتیجه بروز سرطان شود. مارچوبه حاوی آنتی‌اکسیدان است که به از بین بردن سلول‌های سرطانی کمک می‌کند. مارچوبه حاوی فیبر است، مصرف فیبر می‌­تواند از بروز سرطان روده پیشگیری کند. تحقیقات نشان می‌دهد که افرادی که رژیم غذایی با فیبر بالا را دنبال می­‌کنند، کمتر به سرطان روده بزرگ دچار می‌­شوند.

13- بهبود باروری

ریشه مارچوبه در طب سنتی آیورودا کاربرد زیادی دارد. این گیاه، هورمون‌ها را تنظیم می‌کند و اختلالات جنسی مردان و زنان، یائسگی و کم‌خونی را درمان می‌کند. همچنین، می‌تواند در بهبود کیفیت و کمیت شیر مادر نقش داشته باشد.