بررسی گیاهان دارویی دیابت و بهترین داروی گیاهی برای دیابت نوع ۲

یکی از بیماری‌های مخوف در میان انسان‌ها که از آن به عنوان بیماری خاموش یاد می‌شود، بیماری دیابت نام دارد که افراد زیادی در سراسر جهان به این بیماری مبتلا بوده و از عوارض آن رنج می‌برند. با شنیدن نام بیماری دیابت، به صورت ناخودآگاه قند خون بالا در ذهن افراد نقش می‌بندد. سبک زندگی انسان در دنیای مدرن که با تحرک کم و مصرف غذاهای پرکالری و مضر همراه شده است، باعث شده تا درصد زیادی از افراد در جوامع مختلف در خطر ابتلا به انواع بیماری‌ها مانند دیابت باشند. به همین دلیل متخصصان به دنبال روش‌هایی مانند استفاده از گیاهان طبیعی هستند تا بتوانند با کمک گیاهان دارویی دیابت، از آن‌ها در کنار درمان‌های دارویی موجود و پیشرفته، برای درمان و کاهش عوارض بیماری‌های مختلف استفاده کرده و  داروی گیاهی برای دیابت نوع ۲ ارائه دهند تا سطح سلامت عمومی افراد و جامعه را افزایش دهند. اگر می‌خواهید بدانید برای درمان دیابت چه داروی گیاهی خوب است و به دنبال داروی گیاهی جدید دیابت می‌گردید، پیشنهاد می‌کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه کنید.

آشنایی با بیماری دیابت و اهمیت درمان آن با استفاده از گیاهان دارویی

دیابت چیست؟

پیش از آن که به درمان بیماری‌ دیابت از طریق مصرف گیاهان طبیعی و دارویی بپردازیم باید با ماهیت این بیماری خطرناک آشنا شویم. در بدن انسان هورمونی به نام انسولین از لوزالمعده (پانکراس) ترشح می‌شود که وظیفه کنترل میزان قند خون را بر عهده دارد. این هورمون قند را از خون گرفته و آن‌ را به داخل سلول‌های بدن منتقل می‌کند تا به عنوان منبعی برای انرژی توسط سلول‌های بدن مورد استفاده قرار بگیرد. افرادی که مبتلا به دیابت می‌شوند، این عملکرد در بدن آن‌ها با اختلال مواجه می‌شود. به این صورت که یا میزان انسولین تولیدی در بدن نسبت به میزان قند موجود در خون کمتر است یا به هر دلیل انسولین نمی‌تواند بر قند موجود در خون اثر کرده و آن‌ها را به سلول‌های بدن منتقل کند. در هر دو شرایط میزان گلوکز در خون بالا رفته و فرد به دیابت مبتلا شده است.

بالا رفتن میزان گلوکز در خون می‌تواند با گذشت زمان آسیب‌های جدی به اعضای بدن وارد کند. بیماری دیابت دو نوع دارد که به نام دیابت نوع یک و دیابت نوع دو شناخته می‌شود. دیابت نوع یک به نام دیابت وابسته به انسولین شناخته می‌شود که ناشی از تولید کم انسولین در بدن است که این نوع دیابت بیشتر دلایل ژنتیکی داشته و در کودکان و جوانان شایع‌تر است. اما دیابت نوع دو شایع‌ترین نوع دیابت در جهان محسوب می‌شود که به انسولین وابسته نبوده و به دلیل مقاومت سلول‌های بدن در برابر انسولین به وجود می‌آید. یعنی در بدن این افراد انسولین به میزان کافی وجود دارد اما به دلیل مقاومت سلول‌های بدن نمی‌تواند تأثیر خود را اعمال کند. این نوع دیابت بیشتر در بزرگسالان دیده می‌شود که تغذیه نامناسب، کم تحرکی و اضافه وزن باعث شده است که شیوع آن در جوانان و نوجوانان رو به افزایش باشد.

معرفی بیماری دیابت، دیابت چیست و علائم آن به چه صورت بروز می‌دهد؟

علائم و نشانه‌های ابتلا به دیابت

متاسفانه دیابت بیماری است که تشخیص قطعی آن از روی علائم و نشانه‌ها امکان‌پذیر نیست و تشخیص قطعی ابتلا و شروع درمان بیماری دیابت برای یک فرد تنها توسط پزشک متخصص و با آزمایش‌های مختلف امکان‌پذیر است. اما نشانه‌هایی وجود دارد که افراد می‌توانند با مشاهده آن‌ها در خود احساس خطر کرده و برای بررسی کامل‌تر و تخصصی وضعیت سلامت خود به پزشک متخصص مراجعه کنند. این علائم به شرح زیر است:

  • احساس تشنگی بیش از حد و نوشیدن مایعات به مقدار زیاد
  • پرخوری غیر عادی
  • تکرر ادرار
  • ضعف و مشکلات بینایی
  • کاهش وزن غیر طبیعی و بدون دلیل
  • طولانی شدن زمان بهبود زخم‌ها و عفونت‌های عود کننده

این‌ها علائمی هستند که می‌توانند به عنوان زنگ خطر، ابتلا به بیماری دیابت را به افراد هشدار دهند. افرادی که علائم و نشانه‌های ذکر شده را دارند، افرادی که هیچ یک از نشانه‌ها را ندارند اما از چاقی و اضافه وزن در هر سنی رنج می‌برند و افرادی که یک یا تعداد بیشتری از معیارهای خطر ابتلا به دیابت را دارند باید به پزشک متخصص مراجعه کرده و تحت نظر قرار بگیرند تا در صورت نیاز بتوانند اقدامات لازم برای درمان بیماری دیابت را انجام دهند.

افرادی که سبک زندگی کم تحرکی دارند، افرادی که یک یا چند نفر از بستگان درجه یک آن‌ها سابقه ابتلا به دیابت دارد، بانوانی که سابقه دیابت در دوران بارداری دارند یا نوزاد با وزن بالا به دنیا آورده‌اند، افرادی که از بیماری فشار خون بالا رنج می‌برند و تحت درمان هستند، بانوان مبتلا به سندروم تخمدان پلی‌کیستیک، افرادی که از چربی خون بالا رنج می‌برند، افرادی که سابقه بیماری‌های قلبی عروقی دارند و افرادی که به بیماری‌هایی مبتلا هستند که باعث مقاومت به انسولین می‌شود (مانند چاقی شدید) جزو آن دسته افرادی هستند که احتمال ابتلا به دیابت در آن‌ها در بالاترین میزان ممکن قرار دارد. در واقع این افراد جزو گروه‌های پر ریسک ابتلا هستند و ممکن است در آینده نیاز به اقدامات لازم برای درمان بیماری دیابت داشته باشند.

چطور از بیماری دیابت جلوگیری و پیشگیری کنیم؟

برای درمان دیابت چه داروی گیاهی خوب است

از آنجایی که داروهای شیمیایی مورد استفاده برای درمان بیماری دیابت ممکن است عوارض جانبی زیادی برای بدن داشته باشد به همین دلیل بسیاری از متخصصان و پزشکان از درمان‌های سنتی و گیاهی به عنوان درمان مکمل استفاده می‌کنند. از این رو در ادامه با بهترین گیاهان دارویی و طبیعی که در طب سنتی برای درمان دیابت کاربرد دارند آشنا می‌شویم و گیاهان دارویی دیابت را به شما معرفی خواهیم کرد.

• گیاه ریحان

گیاه علفی و معطر است که در بین ایرانیان یکی از سبزی‌های معروف و پرطرفدار است و در طبخ بسیاری از غذاهای سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. این گیاه همراه با زردچوبه، رزماری، مرزنجوش و پونه جزو ۵ گیاه برتر حاوی فلاونوئیدها هستند. ریحان به طور مؤثر می‌تواند میزان قند خون را کاهش دهد.

• بلو‌بری

نوع اروپایی بلوبری است که فقط درون آن‌ها آبی رنگ است. رنگ آبی نشان دهنده این است که حاوی آنتی‌سیانین، آنتی اکسیدان سالمی است که به مبازره با دیابت می‌پردازد. بلو‌بری همچنین عضلات قلب را تقویت کرده و چربی خون و التهابات را کاهش می‌دهد. مصرف روزانه این گیاه می‌تواند تحمل گلوکز را در افراد مبتلا به سندروم متابولیک بهبود ببخشد.

• گیاه بابونه

گیاه بابونه در درمان بیماری دیابت می‌تواند قند خون را دفع کرده و آن را در کبد ذخیره کند تا به این ترتیب مانع از عوارض دیابت شود.

• گیاه دارچین

مصرف دارچین نقش مؤثری در کاهش قندخون و درمان بیماری دیابت دارد. این گیاه تأثیر چشمگیری در قندخون ناشتا ندارد بلکه تأثیر خود را بر روی شاخص هموگلوبین A1C اعمال می‌کند. مصرف دارچین به صورت پخته شده تأثیر چندانی نخواهد داشت و بهتر است به صورت خام مصرف شود.

• گیاه زیره‌ سبز

یکی از گیاهان طبیعی و نوعی ادویه از خانواده جعفری است که می‌تواند نقش مهمی در کاهش قند و کلسترول خون داشته باشد و از عوارض بیماری‌های مزمن ناشی از دیابت نیز جلوگیری کند.

بررسی 5 داروی گیاهی درمان زخم پای دیابتی

بهترین گیاهان دارویی برای درمان بیماری دیابت

• گل قاصدک

خواص این گیاه بسیار شگف‌انگیز است زیرا برگ‌های سبز و تیره آن با تولید موادی در بدن می‌توانند فشار خون را کاهش داده و  کبد را درمان کنند. این گیاه به کاهش وزن در افراد کمک می‌کند که تأثیر مهمی در پیشگیری از عوارض دیابت در افراد مبتلا دارد.

• گیاه شوید

به عنوان گیاهی مؤثر برای مبارزه و درمان بیماری دیابت شناخته می‌شود که دارای ۷۰ ماده شیمیای مختلف و مؤثر برای مبارزه با دیابت و پیشگیری از عوارض شدید آن است.

• گیاه رازیانه

گیاه و دانه‌های رازیانه حاوی ترکیبات شیمیایی است که برای درمان بیماری دیابت بسیار مؤثر است و می‌تواند به صورت دمنوش یا سبزی تازه توسط افراد مبتلا به دیابت مورد مصرف قرار بگیرد.

عرق کاسنی برای دیابتی‌ها مفید است؟ معرفی ویژگی‌ها و خواص کاسنی برای دیابت

• سیر

سیر یکی از گیاهانی است که از بالاترین خاصیت ضد التهابی برخوردار بوده و می‌تواند دیابت و عوارض آن را سرکوب کند. مصرف سیر می‌تواند باعث کاهش چربی خون، پروتئین واکنش‌پذیر C، قندخون و التهاب شود.

• زنجبیل

مصرف زنجبیل در درمان بیماری دیابت بسیار مؤثر بوده و می‌تواند به کاهش وزن افراد نیز کمک کند. بر اساس مطالعات انجام شده بیماران دیابتی که به مدت ۱ ماه روزانه ۳ گرم زنجبیل مصرف کرده‌اند کاهش چشمگیری در تمام فاکتورهای خطرناک خون خود از جمله قندخون مشاهده کرده‌اند.

• گیاه ‎‏نعنا

یک از گیاهان طبیعی معطر و بسیار پر خاصیت است که حاوی مقادیر زیادی از آنتی‌اکسیدان‌های طبیعی است. این مقادیر از آنتی‌اکسیدان‌ها باعث شده است که این گیاه نقش مؤثری در مبارزه با دیابت، بیماری‌های قلبی عروقی، بیماری‌های گوارشی و پیری و سرطان داشته باشد. مصرف نعنا به صورت طبیعی یا دمنوش توسط افراد دیابتی می‌تواند به کنترل میزان قندخون آن‌ها کمک شایانی بکند.

• گیاه ‎‏رزماری‎

رزماری که به آن اکلیل کوهی نیز گفته می‌شود نقش مهمی در تقویت قلب داشته و می‌تواند در درمان سندروم متابولیسم بسیار مؤثر باشد. به همین دلیل مصرف این گیاه با بهبود تحمل گلوکز در افراد مبتلا به این سندروم باعث می‌شود که میزان قند خون به طرز چشمگیری کاهش پیدا کرده و از عوارض بیماری دیابت جلوگیری شود.

• گیاه ‎‏مریم گلی‎

یکی دیگر از گیاهان طبیعی علفی و معطر است که می‌تواند به عنوان سبزی و دمنوش مورد مصرف قرار می‌گیرد و گیاهی است که از پلی‌فنول‌ها سرشار است. مریم گلی گیاهی است که حاوی آنتی‌اکسیدان‌های زیادی است که می‌تواند در درمان بیماری دیابت مؤثر باشد.

خرید و تهیه مریم گلی (سالویا) با کیفیت

• گیاه آویشن‎‎

این گیاه معطر و خوشبو  حاوی موادی است که از سیتوکین‌های مبازره‌کننده با التهاب حمایت می‌کند و دارای ۷۵ نوع ماده شیمیایی گیاهی است که می‌تواند با دیابت به طرز مؤثری مبارزه کند.

• زردچوبه‎‎

این ادویه معطر، خوشبو محبوب در بین ایرانیان که در طبخ اکثر غذاهای سنتی به کار می‌رود بهترین ادویه و داروی گیاهی برای مبازره با سرطان و دیابت و عوارض ناشی از آن در افراد مبتلا است.

• شیرین‌برگ (استویا)‏‎‎

گیاه استویا که به آن شیرین‌برگ نیز گفته می‌شود یک شیرین کننده طبیعی و ارگانیک است که شیرینی آن برای افراد مبتلا به دیابت مضر نیست. این گیاه با اینکه از شیرینی بیشتری نسبت به شکر برخوردار است اما به دندان‌ها آسیب نرسانده و با تأثیر مثبتی که بر قند خون بعد از وعده ناهار دارد می‌تواند میزان ترشح انسولین را افزایش دهد. این گیاه این خاصیت را دارد که به صورت آپارتمانی نگهداری و پرورش داده شده و به عنوان یک شیرین کننده طبیعی جایگزین قند و شکر شود.

• گیاه ترخون‎‎

یکی از گیاهان طبیعی معطر است که در درمان بیماری دیابت بسیار مؤثر است زیرا می‌تواند مقاومت به انسولین و همچنین میزان پرخوری در افراد مبتلا به دیابت را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.

ریحان برای دیابت خوب است؟ معرفی خواص و ویژگی‌های این گیاه برای دیابت

آشنایی با گیاهان مؤثر در درمان دیابت و خواص و نحوه اثر آن‌ها

داروی گیاهی برای دیابت نوع ۲

در این بخش چند داروی گیاهی برای دیابت نوع ۲ را به شما معرفی خواهیم کرد که با کمک آنها می‌توانید به تنظیم قند خون و مبارزه با دیابت نوع ۲ بپردازید.

  • برگ گیمنما
  • شنبلیله
  • ریشه جینسینگ
  • چای سبز
  • دارچین

داروی گیاهی جدید دیابت

به تازگی داروی گیاهی «لیپوویا» که دارای مجوز از سازمان غذا و دارو است برای درمان دیابت نوع دوم معرفی شده است که حاوی ۴۰۰ میلی‌گرم عصاره خشک برگ گیاه مریم‌گلی است.

با این حال توصیه می‌شود با مشورت با پزشک به مصرف داروها بپردازید.

گیاهان دارویی دیابت

در این مقاله انواع گیاهان دارویی دیابت به شما معرفی شد که در کاهش قندخون و کنترل دیابت نوع 2 موثر هستند ولی توصیه می‌شود با مشورت پزشک متخصص مصرف شود زیرا تاثیر این گیاهان از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

دیابت یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌هایی است که می‌تواند سلامت عمومی بدن انسان را تهدید کند و اثرات مخربی بر دیگر اعضاء و ارگان‌های بدن داشته باشد. متأسفانه این بیماری خطرناک در حال گسترش و شیوع زیادی در سراسر جهان در بین افراد مختلف است که این میزان از شیوع رابطه مستقیمی با سبک زندگی انسان در دنیای مدرن دارد. کم تحرکی و مصرف غذاهای ناسالم و مضر باعث شده است که این بیماری خطرناک در تمامی گروه‌های سنی در حال شیوع بوده و سلامت عمومی انسان و جامعه را با خطر جدی روبرو کند. هزینه‌های بالای درمان با داروها و عوارض جانبی آن‌ها برای سلامت بدن باعث شده است که متخصصان در تلاش باشند تا از ظرفیت‌های و خاصیت‌های گیاهان طبیعی مختلف برای درمان بیماری دیابت استفاده کنند تا از این طریق بتوانند سطح سلامت عمومی جامعه را افزایش دهند.

سخن آخر

دیابت یکی از خطرناک‌ترین بیماری‌هایی است که می‌تواند سلامت عمومی بدن انسان را تهدید کند و اثرات مخربی بر دیگر اعضاء و ارگان‌های بدن داشته باشد. متأسفانه این بیماری خطرناک در حال گسترش و شیوع زیادی در سراسر جهان در بین افراد مختلف است که این میزان از شیوع رابطه مستقیمی با سبک زندگی انسان در دنیای مدرن دارد. کم تحرکی و مصرف غذاهای ناسالم و مضر باعث شده است که این بیماری خطرناک در تمامی گروه‌های سنی در حال شیوع بوده و سلامت عمومی انسان و جامعه را با خطر جدی روبرو کند. هزینه‌های بالای درمان با داروها و عوارض جانبی آن‌ها برای سلامت بدن باعث شده است که متخصصان در تلاش باشند تا از ظرفیت‌های و خاصیت‌های گیاهان طبیعی مختلف برای درمان بیماری دیابت استفاده کنند تا از این طریق بتوانند سطح سلامت عمومی جامعه را افزایش دهند.